دانشگاه تهران به عضویت سازمان تحقیقات هستهای اروپا (CERN) درآمد
خبرنامه
- ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
به گزارش همراهان فردا، به نقل از دانشگاه تهران، دکتر کاظم عزیزی، استاد دانشکده فیزیک و عضو کارگروه سِرن در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در معرفی این مؤسسه علمی جهانی گفت: «سِرن، بزرگترین مرکز تحقیقات فیزیک هستهای و ذرات در اروپا و در سطح جهان است. کشورهای اروپایی اعضای اصلی این سازمان هستند، اما بیش از ۷۰ کشور دیگر نیز به شیوههای مختلف با سِرن همکاری میکنند. اهداف این آزمایشگاه شامل بررسی ساختار بنیادی ماده، شناسایی دقیق مؤلفههای انرژی کل کیهان مانند ماده و انرژی تاریک، تحلیل تحولات کیهان از آغاز تا کنون و بررسی سناریوهای احتمالی برای آینده کیهان است.»
وی در ادامه به فعالیتهای علمی گسترده در سِرن اشاره کرد و گفت: «علاوه بر فیزیک، در سِرن پژوهشهایی در زمینههای دیگر علمی مانند مهندسی، کشاورزی، پزشکی، هوش مصنوعی و فناوریهای نوین نیز انجام میشود.»
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در خصوص اهمیت عضویت در سِرن و مراکز علمی مشابه بیان کرد: «پژوهشهای جاری در سِرن در مقیاسهای بسیار کوچک، در حد نانو-نانو انجام میشود. این تحقیقات موجب پیشرفتهای شگرف در فناوریهای میکرو میشود که به نوعی پایهگذار تحولات صنعتی هستند. بنابراین، همکاری با چنین مراکزی میتواند به پیشرفت کشورهای مختلف در تمام زمینههای علمی، از جمله علوم پایه، پزشکی، مهندسی و کشاورزی منجر شود. در واقع، آینده اقتصادی کشورها به میزان سرمایهگذاری آنها در تحقیقات بنیادی، به ویژه فناوریهای شتابدهنده ذرات، وابسته است.»
دکتر عزیزی همچنین به پیشینه همکاریهای ایران با سِرن اشاره کرد و گفت: «پیش از این، پژوهشگاه دانشهای بنیادی و دانشگاه صنعتی اصفهان در پروژههای مختلف سِرن مشارکت داشتهاند. عضویت دانشگاه تهران به پروژه دایروی علمی آینده (FCC) مربوط میشود.»
وی در پایان افزود: «با پیگیریهای برخی از اعضای هیئت علمی دانشگاهها و پژوهشگاهها، مسئولان وزارت علوم توجه ویژهای به اهمیت همکاری با سِرن داشته و کارگروهی در این خصوص تشکیل شده است. این کارگروه مسئول تدوین نقشه جامع همکاریهای کشور با سِرن و سایر مراکز مشابه و همچنین تهیه شیوهنامههای جدید همکاری بین پژوهشگاهها و دانشگاههای کشور با سِرن است.»