تفاوت مدرک روزانه با شبانه و پردیس
- دانشگاهی
- ۱۴۰۳/۵/۱۴
انتخاب رشته یکی از انتخابهای مهم زندگی هر فردی است که نقش مهمی در آینده او ایفا میکند. امروزه قبولی در دانشگاههای دولتی برای دانشآموزان از اهمیت بالایی برخوردار است. بسیاری از این دانشآموزان در دورههای شبانه دانشگاه دولتی پذیرش میشوند؛ اما به دلیل عدم آگاهی از شرایط و تفاوت مدرک روزانه با شبانه از تحصیل منصرف میشوند. تفاوت اعتبار مدرک روزانه و شبانه همواره دغدغه بسیاری از دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه روزانه و شبانه بوده است.
مدرک دانشگاه شبانه همانند دانشگاه روزانه از اعتبار بالایی برخوردار است و برای ادامه تحصیل، مهاجرت و استخدام هیچگونه تفاوتی با مدرک روزانه نخواهد داشت. تنها تفاوت دانشگاه روزانه با شبانه در پرداخت شهریه است. در ادامه این مقاله از سری مقالات همراهان فردا به طور مفصل به بررسی مدرک شبانه و تفاوت مدرک روزانه با پردیس خواهیم پرداخت.
تفاوت مدرک روزانه با شبانه؛ دانشگاه روزانه چیست؟
پیش از اینکه به بررسی تفاوت دانشگاه روزانه با شبانه بپردازیم، بهتر است توضیحی درمورد هر کدام به شما عزیزان ارائه دهیم. دورههای روزانه یکی از پر متقاضیترین دورههای ارائه شده در دانشگاههای سراسری است. تحصیل در دانشگاه روزانه یکی از دورههای تحصیلی ارائه شده در دانشگاههای دولتی است که به دلیل رایگان بودن هزینه تحصیل مورد استقبال داوطلبان قرار گرفته است. برای تحصیل در دانشگاه روزانه هزینهای از دانشجویان دریافت نمیشود.
دانشجویان روزانه علاوه بر امکان تحصیل رایگان در دانشگاه، امکان استفاده رایگان از خدمات مختلفی مانند خوابگاه، سلف تغذیه، امکانات رفاهی ورزشی و… خواهند داشت. لازم به ذکر است مدرک دانشگاه روزانه از بالاترین اعتبار میان مدارک سایر دانشگاهها برخوردار است و به همین دلیل تفاوت مدرک روزانه با پردیس میتواند در استخدام، ادامه تحصیل و مهاجرت تأثیرگذار باشد.
دانشگاه شبانه چیست؟
حال که با دانشگاه روزانه آشنا شدید، با ارائه توضیحی درمورد دانشگاه شبانه به شما کمک میکنیم تفاوت مدرک این دو را بهتر درک کنید. دانشگاههای شبانه یا نوبت دوم در حقیقت بهعنوان بخشی از دانشگاههای روزانه شناخته میشوند با این تفاوت که از دانشجویان شهریه دریافت میکنند. تحصیل در دانشگاه نوبت دوم یا شبانه تفاوت چندانی با تحصیل در دانشگاه روزانه ندارد. از جمله تفاوت مدرک روزانه با شبانه، میتوان به پرداخت شهریه اشاره کرد. دانشجویان پذیرفته شده در دورههای شبانه دانشگاه دولتی باید در ازای تحصیل در این دانشگاه شهریه پرداخت کنند.
دانشجویان هر ترم هزینهای را بابت شهریه ثابت و شهریه متغیر پرداخت میکنند. بااینحال، دانشجویان شبانه همانند دانشجویان روزانه میتوانند از خدمات و امکانات دانشگاه استفاده کنند؛ با این تفاوت که باید هزینه کمی برای این خدمات و امکانات بپردازند؛ برای مثال دانشگاه دولتی تعهدی برای ارائه خوابگاه به دانشجویان شبانه ندارد؛ اما دانشجویان میتوانند در صورت داشتن ظرفیت در خوابگاه ثبتنام کنند.
دانشجویان شبانه از نظر چارت درسی و اساتید تفاوتی با دانشجویان روزانه ندارند و در یک کلاس درسی به تحصیل میپردازند. هزینه تحصیل در دانشگاه شبانه بسیار ارزانتر از سایر دانشگاهها مانند دانشگاه آزاد اسلامی و… است.
تفاوت دانشگاه روزانه با شبانه
تفاوت دانشگاه روزانه با شبانه در درجه اول برخورداری از امکانات و پرداخت شهریه است. دانشجویان روزانه از امکانات مختلفی مانند تحصیل رایگان، وامهای دانشجویی، حقوق دانشجویی و… برخوردار میشوند؛ درحالیکه دانشجویان شبانه در اولویت برخورداری از این خدمات نخواهند بود. در چارت درسی، اساتید، اعتبار مدرک و… هیچ تفاوتی میان تحصیل در دانشگاه روزانه و تحصیل در دانشگاه شبانه وجود ندارد.
بدین ترتیب، تفاوت مدرک روزانه با شبانه در استخدام و ادامه تحصیل نیز مطرح نخواهد بود. مدارک دانشگاه شبانه و روزانه مورد تأیید وزارت علوم هستند و در بالاترین اعتبار نسبت به سایر دانشگاهها قرار دارند. یکی از تفاوتهای دانشگاه شبانه و روزانه در عدم نیاز به تعهد خدمت رایگان است. دانشجویان دانشگاههای شبانه برخلاف دانشجویان روزانه، به دلیل پرداخت شهریه نیازی به تعهد خدمت رایگان ندارند. بهطورکلی تفاوت مدرک روزانه با شبانه را میتوان باتوجهبه عوامل زیر در نظر گرفت:
- شهریه
- تعهد خدمت
- خدمات
تفاوت مدرک روزانه با پردیس
حال که تا حدودی با تفاوت مدرک روزانه با شبانه آشنا شدید، بهتر است توضیح مختصری درمورد تفاوت مدرک روزانه با پردیس را به شما ارائه دهیم. دانشگاههای پردیس بینالملل یکی از انواع دانشگاهها در ایران هستند که تحت نظارت وزارت علوم فعالیت میکنند. این دانشگاهها شعبههایی از دانشگاههای روزانه هستند که باهدف جلوگیری از مهاجرت داوطلبان به خارج از کشور تأسیس شدهاند. این دانشگاهها از جمله دانشگاههای شهریهپرداز هستند و دانشجویان را از طریق کنکور سراسری و سوابق تحصیلی پذیرش میکنند. از تفاوتهای مدرک روزانه با پردیس میتوان به عدم تعهد خدمت رایگان دانشجویان پردیس خودگردان اشاره کرد.
این دانشجویان بر خلاف دانشجویان روزانه برای دریافت دانشنامه خود نیازی به ارائه خدمت رایگان ندارند. دانشگاههای پردیس خودگردان از نظر کیفیت آموزش تفاوت چندانی با تحصیل در دانشگاه روزانه ندارند. تنها تفاوت مدرک روزانه با پردیس، در عنوان «پردیس بینالملل» است که در مدرک دانشجویان دانشگاههای پردیس خودگردان درج میشود. بااینحال تفاوت چندانی در اعتبار مدارک دانشگاه روزانه با پردیس وجود ندارد.
تفاوت مدرک روزانه با شبانه
تفاوت مدرک روزانه با شبانه از نظر اعتبار در سالهای اخیر اهمیت زیادی بین دانشجویان پیدا کرده است. بهطورکلی میزان اعتبار مدرک یک دانشگاه به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله عوامل مهم در تعیین میزان اعتبار مدرک دانشگاه میتوان به تعداد مقالات منتشر شده، تعداد اعضای هیئتعلمی، کیفیت سطح علمیپژوهشی، تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی و… اشاره کرد. باتوجهبه این موضوع که عوامل مذکور در دانشگاههای شبانه و روزانه یکسان است، میتوان گفت اعتبار مدرک شبانه و روزانه باهم تفاوت چندانی ندارد.
تنها تفاوتی که در بین این مدارک وجود دارد، پرداخت شهریه توسط دانشجویان شبانه است. تفاوت اعتبار مدرک روزانه با شبانه از نظر وزارت علوم یکسان بوده و از نظر قانونی ارزش استخدام، ترجمه مدرک تحصیلی و استعلام مدرک تحصیلی را دارا هستند. در ادامه به تفاوت مدرکدانشگاه روزانه با شبانه در مقاطع تحصیلی مختلف میپردازیم.
1. تفاوت مدرک روزانه با شبانه در مقطع کارشناسی
از جمله تفاوت مدرک روزانه با شبانه میتوان به این نکته اشاره کرد که ممکن است عبارت شبانه در مدرک تحصیلی دانشآموختگان دانشگاه شبانه درج شود. این موضوع باتوجهبه نوع دانشگاه ممکن است متفاوت باشد. در بسیاری از دانشگاهها هیچ تفاوتی میان مدرک روزانه و شبانه وجود ندارد و عبارت شبانه یا روزانه در گواهی پایان تحصیلات یا دانشنامه آنها عنوان نمیشود. بااینحال، باتوجهبه رتبهبندی اخیر مدارک دانشگاههای کشور، اعتبار مدارک دانشگاهها در مقطع کارشناسی به شرح زیر است:
- دانشگاه سراسری (روزانه یا نوبت اول)
- دانشگاه سراسری (شبانه یا نوبت دوم)
- پردیس خودگردان
- دانشگاه آزاد
- دانشگاه غیرانتفاعی
- دانشگاه پیام نور
- اعتبار مدرک دانشگاه علمی کاربردی
2. تفاوت مدرک دانشگاه روزانه با شبانه؛ مقطع کارشناسی ارشد
امروزه دانشگاههای دولتی اقدام به جذب دانشجویان شبانه در مقطع کارشناسی ارشد کردهاند. ممکن است برخی از دانشجویان با عدم اطلاع از تفاوت مدرک روزانه با شبانه، ابهاماتی برای تحصیل در دورههای شبانه داشته باشند.
لازم به ذکر است در مقطع کارشناسی ارشد هیچ تفاوتی بین مدرک تحصیل در دانشگاه روزانه و شبانه وجود ندارد؛ زیرا بر اساس مصوبه وزارت علوم، دفترچه پیوست انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد در مدارک فارغالتحصیلان ارشد دانشگاههای شبانه بههیچعنوان عبارت «نوبت دوم» درج نخواهد شد. تفاوت مدرک روزانه با پردیس نیز میتواند یکی از عوامل تأثیرگذار در ادامه تحصیل باشد. بااینحال، رتبهبندی مدرک دانشگاهها در مقطع کارشناسی ارشد به ترتیب زیر است:
- دانشگاههای روزانه (شبانه و روزانه)
- دانشگاه پردیس خودگردان
- دانشگاه آزاد
- دانشگاه غیرانتفاعی
- دانشگاه پیام نور
- دانشگاه علمی کاربردی
3. تفاوت مدرک روزانه با شبانه؛ مقطع دکتری
داوطلبانی که در کنکور دکتری موفق به پذیرش در رشته محلهای دوره روزانه مقطع دکتری نشدهاند، میتوانند دورههای شبانه را انتخاب کنند. یکی از دورههای دکتری در بین دانشگاههای مختلف، دوره دکتری نوبت دوم دانشگاه دولتی است. در این صورت دانشجویان شبانه با پرداخت هزینه دوره دکتری در کنار دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه روزانه به تحصیل در مقطع دکتری میپردازند.
کلاسهای درس دکتری شبانه و روزانه یکسان بوده و تنها تفاوت مدرک روزانه با شبانه مقطع دکتری، پرداخت شهریه است. دانشجویانی که قصد دارند پس از اتمام تحصیلات خود در مقطع دکتری بهعنوان عضو هیئتعلمی در دانشگاههای دولتی مشغول به تحصیل شوند، بهتر است دوره دکتری خود را در این دانشگاهها بگذرانند. بهطورکلی، تفاوت مدرک روزانه با شبانه در مقطع دکتری تفاوتی ندارد و تحصیل در دانشگاههای شبانهای که معتبر هستند، بهتر از تحصیل در دانشگاههای دارای اعتبار کمتر خواهد بود.
تفاوت مدرک روزانه با شبانه برای مهاجرت تحصیلی
همانطور که میدانید، اعتبار مدرک دانشگاهی یکی از عوامل تعیینکننده در پذیرش دانشجویان در دانشگاههای خارجی است. بهطورکلی، دانشجویان دانشگاههای دولتی شانس بیشتری برای اخذ پذیرش از دانشگاههای خارجی نسبت به دانشجویان سایر دانشگاهها دارند؛ چراکه اعتبار مدرک دانشگاه دولتی برای تحصیل در خارج از کشور بیشتر از سایر دانشگاهها است. تفاوت مدرک روزانه با شبانه برای ادامه تحصیل در دانشگاههای خارجی هیچ تفاوتی ندارد؛ زیرا هر دو این مدارک جزو مدارک دانشگاه دولتی محسوب میشوند و از اعتبار بالایی برخوردار هستند.
بااینحال، دقت به رتبه علمی دانشگاه و محتوای رزومه تحصیلی دانشجویان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا این عوامل میتوانند نقش مؤثری در اخذ پذیرش از دانشگاههای خارجی داشته باشند. اهمیت اعتبار مدرک تحصیلی برای ادامه تحصیل در دانشگاههای خارجی، به این دلیل است که هرچه میزان اعتبار مدرک پذیرفتهشدگان بیشتر باشد، پیشنیازهای پذیرش در دانشگاه مانند گذراندن دورههای آمادگی کمتر است. یکی از مواردی که دانشجویان مشغول به تحصیل در دورههای روزانه برای مهاجرت تحصیلی باید در نظر بگیرند، تعهد خدمت رایگان است.
دانشجویان روزانه به دلیل تحصیل رایگان در دانشگاههای دولتی باید برای دریافت دانشنامه و آزاد سازی مدرک تحصیلی خود به خدمت رایگان بهاندازه مدتزمان تحصیلی خود بپردازند و در غیر این صورت هزینه پرداخت کنند. درصورتیکه دانشجویان شبانه به دلیل پرداخت شهریه از این شرایط معاف هستند. تفاوت مدرک روزانه با پردیس در تعهد خدمت نیز مطرح است. دانشجویان پردیس مانند دانشجویان شبانه نیازی به تعهد خدمت ندارند.
تفاوت مدرک روزانه با شبانه برای استخدام
از جمله نکاتی که برای استخدام افراد در ارگانها و ادارات مختلف در نظر گرفته میشود، اعتبار مدرک دانشگاهی، تجربه، آگاهی، اطلاعات جامع و مهارتهای لازم است. ازآنجاییکه دانشگاههای دولتی باتوجهبه نوع رشته، به دروس عملی نیز اهمیت ویژهای داده میشود، دانشجویان علاوه بر دروس تئوری، مهارتهای کافی برای بازار کار را بهخوبی میآموزند.
باتوجهبه فضای علمی موجود در دانشگاههای دولتی، رقابت جدیتری میان دانشجویان وجود دارد. به همین دلیل اغلب صاحبان مشاغل علاقهمند هستند نیروی کار خود را از میان فارغالتحصیلان دانشگاههای سراسری انتخاب کنند. اعتبار مدرک روزانه و شبانه برای استخدام در زمینههای مختلف شغلی هیچ تفاوتی ندارد.
دانشجویان دانشگاههای نوبت دوم میتوانند؛ مانند دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه روزانه بدون هیچ محدودیتی در آزمونهای استخدامی شرکت کنند و در ارگانهای مختلف به اشتغال بپردازند. البته در نظر داشته باشید که عواملی مانند شرایط بازار کار، نوع رشته تحصیلی، رتبه علمی، معدل و… نیز میتوانند برای ورود به بازار کار از اهمیت بالایی برخوردار باشند. از جمله تفاوت مدرک روزانه با پردیس برای استخدام میتوان به این نکته اشاره کرد که بهطورکلی دانشگاههای دولتی از اولویت و اعتبار بالاتری برای استخدامی برخوردار هستند.
تفاوت اعتبار مدرک روزانه با مدرک شبانه برای ادامه تحصیل
ممکن است برخی از دانشجویان پذیرفته شده در دورههای شبانه نسبت به تفاوت مدرک روزانه با شبانه برای ادامه تحصیل ابهاماتی داشته باشند؛ اما جای نگرانی نیست. چه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه روزانه و چه دانشگاه شبانه میتوانند بدون نگرانی برای ادامه تحصیل اقدام کنند. تمام مدارکی که مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند، اعتبار دارند و به طور معمول میتوان با استفاده از آنها به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر پرداخت. ازآنجاییکه دانشگاههای شبانه مورد تأیید این وزارتخانه هستند، دانشجویان نوبت دوم میتوانند بدون هیچگونه منعی برای تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی اقدام نمایند.
جمعبندی
قبولی و تحصیل در دانشگاههای دولتی ممکن است نسبت به سایر دانشگاههای کشور کمی دشوارتر باشد؛ اما میتواند اطمینان دانشجویان را نسبت به اعتبار مدرک دانشگاهی فراهم کند. ازآنجاییکه تفاوت مدرک روزانه با شبانه از نظر اعتبار مطرح نیست و هر دو این مدارک مورد تأیید وزارت علوم هستند، دانشجویان میتوانند با خیال راحت در رشته موردنظر خود ثبتنام کند.
تنها تفاوت میان تحصیل در دانشگاه روزانه و شبانه وجود دارد، پرداخت شهریه است. دانشجویان شبانه برای تحصیل در دانشگاه دولتی باید شهریه پرداخت کنند. در این مقاله به بررسی تفاوت مدرک روزانه با شبانه و همچنین تفاوت مدرک روزانه با پردیس پرداختیم. در ورت داشتن سوال و جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با ارسال فرم درخواست مشاوره تخصصی با کارشناسان و مشاوران ما در ارتباط باشید.