تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی در کارشناسی و کارشناسی ارشد
- دانشگاهی
- ۱۴۰۳/۵/۱۵
آیا تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی در دانشگاهها را میدانید؟ در سالهای گذشته تنها راه ورود به دانشگاه شرکت در آزمون نفسگیر کنکور سراسری بود؛ اما اکنون شرایط راحتتری برای ادامه تحصیلات در دانشگاهها وجود دارد. داوطلبانی که به هر دلیل موفق به ثبتنام در کنکور نشدند و یا نتیجه دلخواه را کسب نکردند، میتوانند از پذیرش با سوابق تحصیلی استفاده کنند.
در سالهای اخیر شرایط لازم برای پذیرش علاقهمندان و تحصیل با سوابق تحصیلی در کارشناسی در بسیاری از رشتههای علوم پایه، فنی و مهندسی، علومانسانی، هنر و زبان انگلیسی فراهم شده است. طبق اطلاعیه سازمان سنجش آموزش کشور، 85 درصد از رشتههای دانشگاهی دانشجویان را با سوابق تحصیلی پذیرش میکنند. در ادامه مطلب از موسسه همراهان فردا به بررسی تحصیل با سوابق تحصیلی در کارشناسی ارشد میپردازیم.
تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی چیست؟
بهطورکلی برای ورود به دانشگاه و ادامه تحصیلات عالی، دو راه وجود دارد که شامل شرکت در کنکور سراسری و بر اساس سوابق تحصیلی هستند. انتخاب هرکدام از این راهها به شرایط دانشآموز بستگی دارد. برای درک تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی، باید هرکدام از این راهها را به طور جداگانه بررسی کنیم. موضوع تأثیر سوابق تحصیلی در پذیرش دانشآموزان در دانشگاه بحث جدیدی نیست و چندین سال است که به اصرار آموزشوپرورش برای حذف تدریجی کنکور انجام میگیرد.
در حال حاضر تأثیر نمرات نهایی امتحانات دو سال پایانی دانشآموزان بهصورت مستقیم در نتیجه کنکور تأثیرگذار بوده است. پیرو این تغییرات، چندین سال است که سازمان سنجش و دانشگاهها این امکان را فراهم کردهاند تا دانشآموزان بتوانند بدون شرکت در آزمون در برخی از رشتهها به تحصیل بپردازند. ازآنجاییکه ظرفیت پذیرش در دانشگاهها افزایشیافته است، متقاضیان میتوانند بدون نیاز به شرکت در آزمون سراسری در برخی از رشتهها به تحصیل در دانشگاهها بپردازند. هرساله بر ظرفیت و رشتههای انتخابی بر اساس سوابق تحصیلی اضافه میشود.
البته لازم به ذکر است که برای تحصیل در برخی از رشتهها مانند پزشکی و پیراپزشکی این امر امکانپذیر نیست. داوطلبان برای تحصیل در این رشتهها صرفاً از طریق کنکور پذیرش میشوند. بر اساس مصوبات انجام شده در سال 1392، تصمیم گرفته شد تا 85 درصد از ظرفیت پذیرش دانشجو در کل کشور صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی و با ملاک معدل کتبی دیپلم بدون نیاز به شرکت در کنکور انجام پذیرد. از زمان اجراییشدن این مصوبه هرساله دانشآموزان زیادی به تحصیل کارشناسی با سوابق تحصیلی میپردازند. بهطوریکه در سال 98 ظرفیت پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی 596 هزار نفر بوده است.
پذیرش با کنکور
قبل از اینکه به توضیح تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی بپردازیم، بهتر است توضیحی مختصر درمورد هرکدام ارائه دهیم. تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی در شرکت یا عدم شرکت در آزمون سراسری است. هنگامی که دانشجویان قصد تحصیل در دانشگاههایی مانند دانشگاه سراسری، آزاد، علمی کاربردی و… را دارند، میتوانند بدون شرکت در کنکور در این دانشگاهها ثبتنام کنند.
در این صورت ثبتنام دانشجو تنها با معدل و سوابق تحصیلی انجام میشود. همه ما با نحوه پذیرش بر اساس کنکور آشنایی داریم. در این روش، دانشجویان اقدام به انتخاب دانشگاه موردنظر بر اساس نتیجه آزمون سراسری میکنند. پذیرش یا عدمپذیرش دانشجویان در این روش تا حد زیادی به رتبه کسب شده در کنکور سراسری بستگی دارد.
تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی
در ادامه به بررسی تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی میپردازیم:
1. تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی از نظر نحوه پذیرش
تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی در نحوه پذیرش دانشجویان در دانشگاهها تأثیری ندارد. معمولاً دانشگاههای مختلف بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری و پذیرش دانشجویان بر اساس این آزمون، طبق فراخوان سازمان سنجش تعدادی از دانشجوها را با روش بدون آزمون پذیرش میکنند. معمولاً زمان ثبتنام رشتههای بدون آزمون و تحصیل با سوابق تحصیلی در کارشناسی بر اساس سوابق تحصیلی کمی بعد از زمان ثبتنام و انتخاب رشته برای رشتههای با آزمون انجام میپذیرد.
پس از فراخوان سازمان سنجش مبنی بر پذیرش دانشجویان در دانشگاههای دولتی، آزاد، علمی کاربردی و… دانشجویان میتوانند با مراجعه به سایت این سازمان بر اساس دفترچه انتخاب رشتههای بدون آزمون ثبتنام خود را انجام دهند. بدین ترتیب، پس از گذشت مدتزمان لازم، نتایج نهایی انتخاب رشته منتشر خواهد شد و دانشجویان میتوانند از قبولی در دانشگاه و رشته موردنظر خود مطلع میشوند. پس از قبولی، افراد میتوانند به دانشگاه موردنظر مراجعه کرده و ثبتنام کنند.
یکی از تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق ثبتنام در رشتههای بدون کنکور، این است که ثبتنام رشتههای بدون کنکور معمولاً دیرتر از ثبتنام رشتههای با آزمون انجام میپذیرد. تحصیل با سوابق تحصیلی در کارشناسی ارشد تنها از طریق استعداد درخشان امکانپذیر است.
2. تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی؛ نوع دانشگاهها
حال که تا حدودی با تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی آشنا شدیم، میتوانیم این تفاوت را از نظر دانشگاهها بررسی کنیم. اولین تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی، دانشگاههایی هستند که دانشجویان را از این دو طریق پذیرش میکنند. دانشگاههای مختلفی دانشجویان را بدون آزمون و صرفاً با سوابق تحصیلی پذیرش میکنند؛ اما نباید انتظار داشت بدون شرکت در کنکور در دانشگاههای مطرحی مانند دانشگاه شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه فردوسی مشهد و… مشغول به تحصیل شد. با اینکه تعداد دانشگاههایی که دانشجویان را بدون آزمون پذیرش میکنند زیاد است؛ اما معمولاً جزء دانشگاههای سطح یک و دو کشور نیستند. دلیل این امر، تکمیل ظرفیت این دانشگاهها از طریق کنکور است.
3. تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی از نظر رشته
از دیگر موارد تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی میتوان به رشتههای ارائه شده اشاره کرد. همانطور که گفتیم، دانشگاههای سطح یک و دو کشور پذیرش بدون آزمون ندارند. به همین ترتیب، رشتههای برتر دانشگاه مانند رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری و… نیز دانشجویان را صرفاً بر اساس آزمون سراسری پذیرش میکنند و تحصیل با سوابق تحصیلی در کارشناسی برای این رشتهها امکانپذیر نیست.
رشتههای بدون آزمون به همراه دانشگاههای مختلف در دفترچه پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی که از سمت سازمان سنجش منتشر میشوند، درج شده و دانشجویان میتوانند از این طریق از رشتهها مطلع شوند. رشتههای تجربی و ریاضی فیزیک معمولاً دانشجویان را فقط از طریق کنکور پذیرش میکنند، اما رشتههای علومانسانی در دانشگاههای مختلف پذیرش بدون آزمون دارند.
4. تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی؛ نوع مدرک
یکی از مهمترین نکات درمورد تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی این است که در مدرک تحصیلی هیچگونه تأثیری ندارد. دانشگاههای مختلفی مانند دانشگاههای دولتی (دورههای روزانه و شبانه)، دانشگاههای آزاد، دانشگاههای پردیس خودگردان و… دانشجویان زیادی را بر اساس سوابق تحصیلی پذیرش میکنند؛ اما شاید این سؤال پیش بیاید که آیا در مدرک رشتههای بدون آزمون ذکر خواهد شد که فرد بدون کنکور و با سوابق تحصیلی در دانشگاه پذیرش شده است؟ پاسخ این سؤال خیر است. نحوه پذیرش دانشجویان در دانشگاه بههیچعنوان در مدرک تحصیلی قید نخواهد شد.
مدارک فارغالتحصیلی که در دانشگاههای مختلف برای رشتههای با آزمون و بدون آزمون صادر میشوند، هیچگونه تفاوتی باهم ندارند. همه مدارکی که از سوی دانشگاههای مختلف برای رشتههای با کنکور یا سوابق تحصیلی صادر میشوند، مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند. ازاینرو، دانشجویان فارغالتحصیل در رشتههای بدون آزمون همانند فارغالتحصیلان رشتههای با کنکور میتوانند با مدرک تحصیلی خود وارد بازار کار شوند. برای اطلاع از هرآنچه باید درمورد مدرک تحصیلی بدانید، کلیک کنید.
اطلاعات تکمیلی درمورد تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی
در پذیرش با کنکور، داوطلبان باید بتوانند نمره و رتبه کافی برای رشته و محلی که قصد تحصیل در آن را دارند به دست بیاورند. یعنی تنها نمره کنکور روی انتخاب آنها تأثیرگذار است. در پذیرش با سوابق تحصیلی، دانشآموزان میتوانند بدون شرکت در آزمون رشته خود را انتخاب کنند و در صورت برخورداری از معدل بالا در آن رشته به تحصیل بپردازند.
پذیرش در رشتههای با کنکور سراسری در سالهای اخیر بر اساس بومی گزینی انجام میشود؛ اما انتخاب رشته بدون سوابق تحصیلی یک تفاوت بزرگ دارد. ناحیه و قطب بومی در انتخاب رشتههای بر اساس سوابق تحصیلی تأثیری ندارد و دانشجویان میتوانند بر حسب نوع سهمیهای که دارند شانس یکسانی برای قبولی در دانشگاه داشته باشند.
جمعبندی
در سالهای اخیر با افزایش اهمیت مدرک تحصیلی، افراد زیادی نسبت به ادامه تحصیلات خود در مقاطع دانشگاهی اقدام میکنند. ازآنجاییکه شرکت در کنکور سراسری و قبولی در این آزمون چندان راحت نیست، افرادی زیادی به دنبال پذیرش بدون آزمون از دانشگاهها هستند. تفاوت پذیرش با کنکور و سوابق تحصیلی در موارد مختلفی قابلبررسی است. همانطور که ذکر کردیم، تحصیل با سوابق تحصیلی در کارشناسی در اکثر رشتهها و دانشگاهها امکانپذیر است؛ اما تحصیل با سوابق تحصیلی در کارشناسی ارشد تنها از طریق استعدادهای درخشان انجام میپذیرد.. در صورت هرگونه سؤال یا ابهام در مورد تحصیل با آزمون و سوابق تحصیلی، میتوانید با مشاوران ما در تماس باشید.