تفاوت DBA و PHD
- دوره BA
- ۱۴۰۳/۶/۱۲
ممکن است این سؤال برای شما نیز پیشآمده باشد که تفاوت DBA و PHD چیست. در سالهای اخیر دورههای مهارتمحور مدیریت کسبوکار مانند دوره دکتری مدیریت کسب و کار در کشور ما گسترش یافته است. دستیابی به بالاترین مدارج درسی همواره از دغدغه افراد جامعه بوده است. درک تفاوت DBA و PHD برای افرادی که به دنبال تحصیلات آکادمیک در مقاطع عالی هستند از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا تحصیل در دورههای PHD و DBA آنها را قادر میسازد تا انتخابهای آگاهانهتری داشته باشند. همچنین در تحقق اهداف شغلی خود موفقتر عمل کنند.
هر دو مدرک DBA و PHD نشاندهنده اوج پیشرفت تحصیلی و به معنای سالها مطالعه، دقت ذهنی و انجام تحقیقات قابلتوجه در زمینههای مربوطه هستند. اما بهطورکلی مدارک DBA و PHD یا دکترای تخصصی چند تفاوت کلیدی دارند که در ادامه مطلب از موسسه همراهان فردا به بیان آنها خواهیم پرداخت.
DBA چیست؟
پیش از بررسی تفاوت DBA و PHD، بهتر است تعریفی از هر کدام ارائه دهیم. DBA کوتاه شده عبارت Doctorate of Business Administration به معنای دکترای حرفهای مدیریت کسبوکار است. دکتری در زمینه مدیریت کسبوکار با دکتری رشتههای علوم پایه و فنی مهندسی متفاوت است. هدف دوره DBA تقویت مهارتهای پژوهشی همگام با استفاده از مهارتهای حرفهای کسبوکار در مدیریت سازمانها است. تحصیل DBA به مدیران ارشد سازمانها، مشاوران کسبوکار و مدرسانی که در زمینه مدیریتی فعالیت میکنند، بسیار حائز اهمیت است.
PHD چیست؟
برای فهمیدن تفاوت DBA و PHD باید با مفهوم هرکدام آشنا شوید. کلمه PHD مخفف عبارت Philosophia Doctor است که در معنای لغوی به دکترای فلسفه یا دکترای علوم اشاره دارد. در سیستم آموزشی، PHD به معنای بالاترین درجه علمی یا دکترای تخصصی است. هدف از تحصیل PHD، کسب بالاترین درجه تخصصهای علمی و پژوهشی در زمینه مدیریت است. گذراندن این مقطع برای افرادی که علاقهمند به تدریس در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی در این زمینه هستند و همچنین مشاوران سازمانهای اقتصادی مفید است.
دورههای DBA و PHD برای چه کسانی مناسب هستند؟
حال که تا حدودی با تفاوت DBA و PHD آشنا شدید، بهتر است بدانید این دورهها برای چه کسانی مناسب است. دوره DBA یا دوره دکتری مدیریت کسب و کار برای مدیران عالیرتبه، مدیران ارشد، کارآفرینان، صاحبان مشاغل و کسبوکارها و… یک گزینه عالی است. تحصیل در این دوره به آنها کمک میکند تا نگرش عمیقی در زمینه کسبوکار به دست آورند.
تحصیل DBA با توسعه مهارتهای کاربردی و پژوهش در جهت کسب راهکارهای عملی در چالشهای اقتصادی به مدیران ارشد کمک میکند تا راهحلهای کارسازی ارائه دهند و سازمان را به سمت پیشرفت سوق دهند؛ اما دوره دکترای تخصصی مدیریت کسبوکار برای کسانی که مشغول به تحصیل در رشتههای مدیریتی هستند و میخواهند پس از اخذ مدرک دکتری بهعنوان عضو هیئتعلمی دانشگاه مشغول به کار شوند، است.
تفاوت DBA و PHD
برای بیان تفاوت DBA و PHD بهتر است به جنبههای مختلف هر دوره بپردازیم. از جمله تفاوتهای دوره DBA و PHD عبارتاند از:
1. آموزش
از جمله تفاوت DBA و PHD میتوان به رویکرد آموزشی اشاره کرد. بهطورکلی رویکرد آموزشی DBA مهارتمحور و رویکرد آموزشی PHD پژوهشمحور است. دوره DBA بر مهارتهای کاربردی-پژوهشی در بخشهای تخصصی مدیریت تمرکز دارد. افراد پس از فارغالتحصیلی در دوره DBA در حوزه بازاریابی، رهبری سازمان، تفکر استراتژیک، مدیریت کل منابع مالی و انسانی و… به مهارتهای حرفهای دست مییابند؛ اما دوره PHD محوریت علمی-پژوهشی دارد. دانشجویان پس از فارغالتحصیلی میتوانند به استادیاری در دانشگاهها و مؤسسات آموز عالی مشغول به فعالیت شوند.
این افراد همچنین میتوانند در سازمانهای اقتصادی بهعنوان مشاور فعالیت کنند. دروسی که در دوره PHD ارائه میشوند بهصورت تئوری و علمی هستند. درصورتیکه دروس دوره DBA بر دروس کارگاهی و عملی تمرکز دارد. دانشجویان دوره دکترای مدیریت قبلاً محققانی در زمینه مدیریت بودهاند و حال برای تکمیل تحصیلات خود به دوره دکتری تخصصی وارد شدهاند.
2. شرایط تحصیل DBA و PHD
از جمله اصلیترین تفاوت DBA و PHD میتوان به ورود به این رشتهها اشاره کرد. افرادی که در دورههای DBA تحصیل میکنند، بیشتر کسانی هستند که سوابق مدیریتی داشته و به دنبال توسعه مهارتهای مدیریتی خود هستند. درحالیکه دانشجویان PHD افرادی هستند که در مقطع کارشناسی ارشد رشتههای مدیریتی مشغول به تحصیل بودهاند و با پیشزمینه قبلی وارد مقطع دکتری مدیریت میشوند.
شرط ورود به مقطع دکتری تخصصی قبولی در آزمون ورودی و موفقیت در مصاحبه است. برای تحصیل دوره دکتری مدیریت کسب و کار نیازی به مدرک دانشگاهی مرتبط نیست و افراد میتوانند با سوابق مدیریتی موفق در رزومه کاری در این دورهها شرکت کنند.
3. تفاوت DBA و PHD؛ ماهیت تحصیلی
دوره PHD یک مقطع تحصیلات تکمیلی به شمار میرود و دانشجویان برای تحصیل در آن ملزم به شرکت در آزمون و سپس مصاحبه هستند. برای تحصیل PHD مدیریت کسبوکار دانشجویان باید حتماً از مدرک کارشناسی ارشد برخوردار باشند؛ اما دوره DBA یا دوره دکتری مدیریت کسب و کار یک مقطع تحصیلی محسوب نمیشود و نیاز به داشتن مدرک تحصیلی ندارد.
برای شرکت در این دورهها اغلب سوابق کاری افراد در نظر گرفته میشود و افراد با برخورداری از 3 الی 5 سال سابقه مدیریت میتوانند بهراحتی در این دورهها شرکت کنند. یکی دیگر از تفاوت DBA و PHD، این است که PHD یک مقطع تحصیلی و DBA یک دوره محسوب میشوند. شایانذکر است که داشتن گواهینامه DBA بههیچعنوان معادل تحصیلی و علمی برای مدرک PHD به شمار نمیرود.
4. فارغالتحصیلی و مدرک
از جمله تفاوت DBA و PHD میتوان به نوع مدرک و زمان تحصیل اشاره کرد. دانشجویانی که پس از پایان دوره کارشناسی ارشد به تحصیل PHD میپردازند، می توانند پس از 4 الی 6 سال تحصیل در دروس عملی و تئوری و تحویل پروژه نهایی، مدرک فارغالتحصیلی اخذ نمایند. این مدرک قابلیت ترجمه و استعلام دارد و توسط دانشگاههای معتبر اعطا میشود.
کسانی که در دورههای DBA شرکت میکنند باید پس از گذراندن یک دوره یکساله در دروس تخصصی و مهارتی موفق به اخذ گواهینامه پایان دوره شوند. گواهی دوره DBA در صورتی مورد تأیید وزارت علوم خواهند بود که در مراکز و مؤسسات مورد تأیید این وزارتخانه اخذ شده باشند. این گواهینامهها درصورتیکه از مؤسسات معتبر اخذ شده باشند قابلیت استعلام و ترجمه دارند. برای راهنمای جامع استعلام مدرک تحصیلی کلیک کنید.
5. شرایط سنی
یکی دیگر از تفاوت DBA و PHD، تفاوت در شرایط سنی برای گذراندن هر دوره است. افرادی که به تحصیل در دوره DBA میپردازند، هیچگونه محدودیت سنی نخواهند داشت. درصورتیکه ممکن است برای تحصیل در مقطع PHD محدودیتهای سنی اعمال شود.
6. هزینه
هزینه تحصیل در دوره دکتری مدیریت کسب و کار یکی دیگر از تفاوت DBA و PHD محسوب میشود. برای مثال هزینه شرکت در دوره DBA در دانشگاه شهید بهشتی بالغ بر 24 میلیون تومان است. هزینه تحصیل دورههای DBA باتوجهبه مراکز مختلف ممکن است از 24 میلیون تومان الی 35 میلیون تومان متغیر باشد. بهطورکلی هزینه تحصیل PHD نسبت به هزینه دورههای DBA مقرونبهصرفهتر است.
DBA یا PHD؟
حال که به بررسی تفاوت DBA و PHD پرداختیم، ممکن است این سؤال برای شما پیشآمده باشد که DBA بهتر است یا PHD؟ پاسخ این سؤال به علایق، اهداف و موقعیت افراد بستگی دارد. در اینکه هر دو این مدارک از سطح پیشرفت تحصیلی بالایی برخوردار هستند شکی نیست؛ اما افراد باید بسته به شرایط خود یکی از آنها را انتخاب کنند. DBA و PHD تقریباً از نظر جایگاه، اعتبار بینالمللی و مقبولیت رتبههای برابری دارند. تنها تفاوتی که بین این دو وجود دارد، اهداف متفاوتی است که برای هرکدام تعریف شده است.
تحصیل دکترای مدیریت کسب و کار برای دانشجویانی که تحصیلات کارشناسی ارشد خود را به پایان رساندهاند و قصد دارند ادامه تحصیل دهند، گزینه مناسبی است. آنها میتوانند PHD را انتخاب کنند و پس از پایان تحصیلات خود بهعنوان هیئتعلمی دانشگاه مشغول به کار شوند. دوره DBA برای کسانی که هماکنون مشغول به کار در زمینههای مدیریتی هستند و قصد دارند مهارتهای خود را توسعه دهند، گزینه مناسبتری است. پیشنهاد می کنیم مقاله معرفی رشته DBA؛ کاربرد مدرک dba را مطالعه کنید.