نقش وزارت علوم در تقویت ارتباط میان دانشگاهها و سایر وزارتخانهها باید برجستهتر شود
خبرنامه
- ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر اظهار کرد که وزارت علوم میتواند نقشی مهمتر در تسهیل ارتباط دانشگاهها با سایر وزارتخانهها ایفا کند. به گفته دکتر علیرضا رهایی، جایگاه وزارت علوم در هیئت دولت به گونهای است که این وزارتخانه میتواند مشکلات صنعتی را به راحتی به بخش آموزش عالی منتقل کرده و همچنین زمینهساز ارتباط بهتر این دو بخش شود. وی در این باره گفت که اگر این نقش وزارت علوم تقویت شود، اساتید با تجربه و جوان میتوانند در طرحهای کلان ملی مشارکت کنند و این امر میتواند منجر به توسعه علمی و اقتصادی بیشتر شود.
دکتر رهایی در مراسم تقدیر از پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پژوهش را به عنوان مقدمهای ضروری برای هر نوع فعالیت و اقدام در دانشگاهها معرفی کرد. وی تأکید کرد که لازم است همه افراد در دانشگاهها قبل از انجام هر فعالیتی، به تحقیق و بررسی بپردازند تا بتوانند به نتایج موفقیتآمیزتری دست یابند. وی همچنین گفت که هفته پژوهش با هدف ترویج این رویکرد و اهمیت پژوهشهای کاربردی در دانشگاهها برگزار میشود.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ادامه سخنان خود به تلاشهای انجام شده در این دانشگاه اشاره کرد و افزود که این دانشگاه در زمینههای مختلف علمی و صنعتی در سطح گستردهای فعالیت کرده است. وی یادآور شد که دانشگاه صنعتی امیرکبیر در اجرای طرحهای کلان ملی نیز موفق عمل کرده است و ۱۶ طرح از ۴۳ طرح کلان ملی در این دانشگاه به اجرا درآمده است. این موفقیتها با تلاش و همت همه اجزای دانشگاه در انجام طرحهای کاربردی در رشتههای مختلف فنی و مهندسی حاصل شده است.
وی در خصوص دستاوردهای علمی این دانشگاه بیان کرد که در حال حاضر، ۸ مجله علمی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر فعال است و سه عدد از این مجلات اخیراً در پایگاه معتبر اسکوپوس پذیرفته شدهاند و روند نمایهسازی آنها در حال طی شدن است. رهایی همچنین به موفقیتهای دانشگاه در ارتباط با صنعت اشاره کرد و گفت که در بخشهای مختلف صنعتی، به ویژه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی، پروژههای بزرگی در حال اجرا است. وی افزود که اساتید دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حال انجام مطالعات دو میدان بزرگ نفتی هستند و مسئولان شرکت نفت به پتانسیل بالای این دانشگاه پی بردهاند و علاقمند به واگذاری پروژههای بیشتر به این دانشگاه هستند.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر همچنین در خصوص یکی دیگر از دستاوردهای صنعتی دانشگاه، به طراحی و تولید دستگاه اسکینر برای گمرک اشاره کرد. این دستگاه میتواند با عبور از کنار کامیونها و وسایل نقلیه، محمولههای داخل آنها را اسکن کند. وی اظهار داشت که این دستگاه هماکنون به گمرک کشور عرضه شده است.
دکتر رهایی در ادامه به همکاریهای دانشگاه با سازمانهای مختلف مانند سازمان صنایع دریایی، نیروی دریایی و سازمان بنادر دریایی اشاره کرد و گفت که موافقتنامهای به مبلغ هزار میلیارد تومان برای همکاریهای مشترک در این حوزه منعقد شده است و پژوهشکدههای مرتبط با این طرح فعال شدهاند. همچنین در زمینه هوش مصنوعی، این دانشگاه موافقتنامهای به مبلغ ۲۵ میلیارد تومان با برخی مراکز امضا کرده است و سفارش پروژههای مرتبط با این حوزه به صورت تدریجی انجام میشود.
وی همچنین به فعالیتهای دانشگاه در زمینه انرژی و همکاری با مراکز مختلف مانند پاسارگاد اشاره کرد و افزود که این دانشگاه مجوز انتشار مجله علمی و پژوهشی نفت را دریافت کرده است و اولین شماره این مجله به زودی منتشر خواهد شد. رهایی تأکید کرد که تمامی پتانسیل دانشگاه در خدمت توسعه طرحهای صنعتی قرار گرفته است و این طرحها شامل حوزههای مختلفی از جمله فناوریهای نوین، انرژی، طرحهای دریایی و دیگر زمینهها میشوند.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در پایان اظهار داشت که بر اساس اولویتهای اعلام شده از سوی وزارت علوم در سال جاری، برخی دورههای تخصصی در حوزههای فناوریهای ساخت افزایشی، مهندسی عصبی و شناختی، فتونیک و بیوفتونیک ارائه خواهند شد که این دورهها به استعدادهای درخشان دانشجویان اختصاص خواهد یافت.
دکتر رهایی در پایان یادآور شد که وزارت علوم در گذشته فعالیتهای موثری در ایجاد ارتباط میان دانشگاهها و وزارتخانهها انجام میداد. هرچند که دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در این زمینه تلاشهای زیادی کرده است، ولی به اعتقاد وی، وزارت علوم میتواند با تقویت نقش خود در هیئت دولت، به شکل مؤثرتری به ارتباط میان صنعت و دانشگاهها کمک کند و این ارتباط میتواند به رشد و پیشرفت کشور در زمینههای علمی و صنعتی منجر شود.